Den vanligste årsaken til opplevd lav kapasitet er følgende:

  1. Ikke rengjorte grovfilter (se vår Instruksjonsfilm)
  2. Fjernkontroll står på kjøling, eller affukting (se bilder av noen modeller her, eller ref bruksanvisningen på din modell)
  3. Ikke gjennomført vedlikeholdsservice (anbefalt hver 24mnd)
  4. For lav viftehastighet eller viftehastighet på Auto - Viftehastighet på auto fungerer under enkelte driftsforhold men langt fra alle. Er der behov for mer varme så må en stille viftehastighet og temperatur opp.
  5. Utedelen er tildekket eller har forliten luft sirkulasjon (varmepumpehus uten tilfredstillende luftsirkulasjon, dekket av snø, løv, e.l.)
  6. Maskinen er slitt - kompressoren i utedelen vil få redusert evne til trykkøkning når den slites. Dette resulterer i lavere kapasitet.
  7. Kuldemedium lekkasje


Varmekapasiteten kontrollerer en ved å først ta ut og støvsuge grov filtrene i maskinen (se vår Instruksjonsfilm). Sett pumpen i varmemodus og fjernkontrollen på maksimal temperatur (31grader), samtidig som en setter viftehastigheten på maks (IKKE auto). Deretter så venter en 20 min og sjekker utblåsningstemperaturen helt inntill innedelen og noterer den sammen med utetemperatur. Naturligvis så må maskinene være kommet opp i maks effekt etter en eventuell avrimingssekvens om det skulle inntreffe i perioden).


Generelt så kan en si at:

-En kraftig toppmodell bør klare 50 grader uteblåsningstemperatur ved ca 20grader innetemperatur, men dette avhenger av modell, og rørlengde.

-Enklere modeller bør klare 40 grader uteblåsningstemperatur ved ca 20grader innetemperatur, men dette avhenger av modell, og rørlengde.

-De nyeste og kraftigste gulvmodellene bør klare 50 grader uteblåsningstemperatur ved ca 20grader innetemperatur, men dette avhenger av modell, og rørlengde. Eksempel på slik modell er Fujitsu LVCN eller Mitsubishi KJ

-Eldre gulvmodeller bør klare 40 grader uteblåsningstemperatur ved ca 20grader innetemperatur, men dette avhenger av modell, og rørlengde. Eksempel på slik modell er Mitsubishi KA

-Eldre gulvmodeller fra Daikin bør klare 30-35 grader uteblåsningstemperatur ved ca 20grader innetemperatur, men dette avhenger av modell, og rørlengde. Eksempel på slik modell er Mitsubishi KA


Klarer din pumpe de angitte temperatur økningene så gir den den ytelsen den skal.


Gjør den ikke det og du har kontrollert alt på listen over vanligste årsaker så ber vi deg om å besvare denne mailen med de temperaturene du målte.